Forests/Oci/Esport | Senderisme, Vies verdes | Via Augusta


 
La via Augusta és la calçada romana
més important de la Comunitat Valenciana

Des del punt de vista històric, la seua recuperació amb fins recreatius, turístics i culturals es presenta com una actuació que suscita gran interés, ja que ha sigut un dels principals eixos de comunicació al llarg de diferents èpoques històriques: els romans la van traçar aprofitant un camí iber ja existent.

SENDERO - Vía Augusta

Un poc d'història.

La Via Augusta és la calçada romana més llarga de tota la península Ibèrica, amb un recorregut total aproximat de 1500 quilòmetres des dels Pirineus fins a Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d'uns 425 km.

Reuneix un dels conjunts de mil·liars més importants de tota la Hispània, amb almenys 96 monuments, 20 dels quals tenim referència que estaven distribuïts per tot el territori valencià.

A més poden observar-se encara hui algunes algunes restes d’aquesta calçada i vestigis de mansions, ponts, centuriacions, viles, arcs monumentals, toponímia etc., la qual cosa afig un excepcional interés històric, cultural i fins i tot religiós, al ja inherent interés recreatiu i turístic que presenta.

La via Augusta va ser l'eix principal de la xarxa viària en l'època dels romans, i la que ha anat vertebrant la Comunitat Valenciana al llarg de la història.

Ha rebut diferents denominacions segons les èpoques: via Hercúlia, via Heráclea, camí d'Anníbal, via Exterior, camí de Sant Vicent Màrtir i ruta de l'Espart, però és comunament coneguda per via Augusta, degut, amb tota seguretat, a les rectificacions i reparacions que l'emperador August va efectuar en aquesta entre els anys 8 i 2 a.C.